Näin kannattaa toimia ollessa lasten kanssa isossa yleisötapahtumassa

Mikä on paras tapa kantaa vauvaa?

Lasten vieminen isoon yleisötapahtumaan voi olla vaikeaa ja riskialtista. Miten siitä selviää?

Jos ottaa vauvaikäisen mukaansa yleisötapahtumaan, paras tapa kantaa häntä mukanaan on rinta- tai selkäreppu. Ainakin rintareput ovatkin nostaneet suosiotaan viime vuosina. Selässä kantaminen on ollut äitien ja isien keskuudessa suosittua jo aikapäivät. Kantavathan afrikkalaiset naisetkin lapsiaan huivilla käärittynä selkäänsä niin, että he pystyvät tekemään samanaikaisesti töitä. Jos lapsi keikkuisi rintarepussa, vaikeuttaisi hän työntekoa ja saattaisi vaikka tippua kantoliinasta äidin kumarrellessa nostamaan vesiruukkuja tai muita ruokatarvikkeita ja tavaroita.

Rintapuolella lapsi voi tuntea olevansa paremmin turvassa, sillä hän tuntee äidin sydämen sykkeen ja jopa tämän puheen. Rintapuolella vanhempi voi myös paremmin tarkkailla lastaan.

Kysy apua

Avun kysyminen on aina tehokkain ja paras keino. Oikean järjestyksenvalvojakurssin käynyt valvoja osaa varmasti neuvoa lapsiystävillisimmät reitit tapahtumassa ja mahdolliset tapaamispaikat, jonne mennä, jos lapsi eksyy.

Tässä loistava gradu lapsen ergonomisesta kantamisesta.

Jätä lastenrattaat kotiin

Lastenrattaiden vieminen erittäin ruuhkaisille festareille voi olla huono idea, sillä ne vievät niin paljon tilaa, ja etenkään humaltuneet ihmiset eivät aina ymmärrä väistää. Ruuhkaisissa yleisötapahtumisa huomaa jopa joskus, kuinka törkeästi vanhatkin ihmiset rynnivät esimerkiksi pyörätuolilla liikkuvien ihmisten ohi aivan kuin heillä ei olisi hetki aikaa odottaa, kunnes pyörätuolilla liikkuva henkilö pääsee menemään.

Samalla tavalla ihmiset eivät varmasti osaa aina huomioida lastenrattaita työntäviä äitejä tai isiä ja tulla esimerkiksi aina auttamaan heitä nostamaan rattaat bussiin tai raitiovaunuun. Onneksi me suomalaiset olemme kuitenkn pääsäääntöisesti kohteliasta kansaa, annamme lastenrattaille tilaa ja autamme nostamaan niitä julkisiin liikennevälineisiin.

Pieni vastasyntynyt

Kantokoppa vielä huonompi idea

Vaikka lastenrattaat viekin enemmän tilaa, voi niiden ottaminen festareille olla jopa fiksumpaa kuin lapsen kantaminen kantokopassa. Kantokoppaa kannetaan kuitenkin alhaalla sivussa, jolloin se on enemmän vaaravyöhykkeellä kuin rattaiden suojissa oleva lapsi. Etenkin päihtyneet ihmiset ovat kuitenkin arvaamattomia ja pieni viaton lapsi voi jäädä heidän tahattomasti jyräämäkseen. Pahimpia vaaranpaikkoja ovat jonotustilanteet, kun tapahtumaan jonotetaan sisään, vessa- tai juomanhakujonoissa. Vaikka lastaan kantava vanhempi olisi ihan selvinpäin, muut juomajonon ihmiset tuskin ovat, jolloin kopassa olevalle vauvalle voi käydä pahasti.

Ohjeista lasta

Jos lapsella alkaa olla sen verran ikää, että hän osaa itse kävellä ja ymmärtää ohjeita, kannattaa häntä neuvoa pitämään isää tai äitiä koko ajan kädestä, ja sanoa, että hän ei saa hävitä mihinkään. Lapselle kannattaa myös perustella, miksei tämä saa lähteä omille teilleen. Lasta täytyy pyytää jäämään paikoilleen, jos tämä menee hukkaan. Näin vanhempi voi löytää hänet toisin kuin silloin, jos lapsi lähtee yksin hortoilemaan jonnekin.

Pehmolelu

Infopisteen neuvominen lapselle olisi hyvä idea, mutta isossa paikassa lapsi tuskin löytää sitä ja eksyy vaan. Aina joku ihminen on kuitenkin niin ystävällinen, että jos hän näkee jossain yksinäisen lapsen itkemässä, hän menee puhuttamaan tätä ja vie tämä infopisteeseen. Sieltä voidaan kuuluttaa äitiä tai isää paikalle nimeltä, jotta lapsi ja vanhempi löytäisivät toisensa. On äärimmäisen harvinaista, että lapsen sattuisi löytämään joku pedofiili. Yleensä ihmiset auttavat erityisesti silloin, jo kyseessä on lapsi.

Lapsen kanssa täytyy mennä yhtä aikaa vessaan, eikä jättää tätä yksin odottamaan, sillä lapsi helposti katoaa sillä aikaa. Siksi kannattaa miettiä, ovatko festarit lapsen paikka, jos siellä täytyy käydä vessassa bajamajassa. Sinne voi olla vaikea tunkea kaksin saatikka isomman lapsikatraan kanssa. Jos siis lähtee lasten kanssa isoon yleisötapahtumaan, olisi hyvä lähteä siten, että aikuisia olisi mukana ainakin kaksi.

Monesti voi olla parempi jättää lapset vaikka anoppilaan tai tarhaan hoitoon, jos se on mahdollista. Suuressa ihmisjoukossa on aina riskinsä, joilta lastaan varmasti suojelee mielellään. Toisaalta esimerkiksi musiikkitapahtumat ovat elämyksiä lapsellekin, jos he ovat jo sen ikäisiä, että ymmärtävät. Voikin olla hvä selvittää etukäteen, kuinka lapsiystävällinen tapahtuma on ja miten lapset on siellä huomioitu ennen kuin lähtee viemään lapsia ruuhkan keskelle.

Suomesta löytyy myös kantoliinayhdistys, joka antaa apua ja vinkkejä sinua ja vauvaasi tai lastasi askarruttaviin kysymyksiin! http://kantoliinayhdistys.fi