Kuinka äiti voi helpottaa mahdollisia selkävaivojansa?

raskausajan selkäkivut

Äidin selkä voi tulla helposti kipeäksi niin odotusaikana kuin lapsen jo synnyttyä. Odotusaikana vatsa painaa ja aiheuttaa helposti selkäkipuja etenkin, jos selän ojentajat eli syvät tukilihakset ovat heikossa kunnossa. Niitä voi treenata hyvin yksinkertaisilla, fysioterapeutilta saatavilla liikkeillä. Myös esimerkiksi jooga vahvistaa syviä lihaksia ja tuo liikkuvuutta. Se soveltuu myös odottaville äideille, ja se on helppo aloittaa pian synnytyksenkin jälkeen. Syviä lihaksia pitäisi treenata mielellään jo ennen raskautta.

Tältä sivulta löydät erittäin hyviä jumppaohjeita selälle, nimenomaa raskaanaoleville tarkoitettu: http://selkakanava.fi/jumppaohjeita-raskausajalle

Nosta jaloilla, treenaa syviä lihaksia

Sitten kun äiti nostelee lasta, pitää nosto muistaa tehdä aina jalkojen voimalla, jos lasta nostaa siltä korkeudelta, että on mahdollista kyykistyä. Jos lasta nostaa esimerkiksi liian kaukana pinnasängystä seisoen pelkkien käsi- ja selkälihasten voimalla jännittämättä syviä vatsalihaksia, ei ihme, jos tulee selkäkipuja. Selkä kipeytyy, jollei se saa tukea vatsapuolelta. Syviä vatsalihaksia voi toki olla hankalaa jännittää enää, kun on viimeisillään raskaana.

Jos vatsalihaksia on kuitenkin treenannut ahkerasti ennen raskautta, osannee niitä jännitellä sopivissa kohdissa myös raskaana. Silloin kun vatsalihasten jännitys alkaa olla hyvin vaikeaa tai mahdotonta, pitää kaiken painavan nostamista ja kantamista tehdä hyvin harkitusti, mieluummin ei ollenkaan. Aina jos odottavan äidin selkä alkaa väsyä, kannattaa hänen istuutua hetkeksi alas.

Nainen on kaunis raskaana ollessaan

Pitkiä aikoja istuminen on kuitenkin selälle myrkkyä, sillä välilevyt kuivuvat ja menevät läjään. Ihmistä ei ole luotu istumaan. Kuten tiedetään, pitkiä aikoja istumisella on myös paljon muita terveyshaittoja, kuten esimerkiksi aineenvaihdunnan hidastuminen. Monet selkäkivuista kärsineet ovat huomanneet, että vaikkapa töissä kannattaa istua välillä satulatuolilla tai seistä, mikäli käytössä on sähköllä säädettävä pöytä. Näitä keinoja kannattaa välillä käyttää myös raskaana olevan naisen etenkin, jos selkä alkaa kipeytyä.

Turhien kipulääkkeiden käyttö on aina huonosta. Pakon edessä kipulääkkeitäkin voi käyttää pienissä määrin. Nykyää esimerkiksi nivelrikkovaivoihinkin määrätään vain Panadolin tyyppisiä kipulääkkeitä eli ei tulehduskipulääkkeitä. Tulehduskipulääkkeitä ei saisi syödä kuin korkeintaan parin viikon kuurin kerralla. Kannattaa siis ennemmin käyttää parasetamolia.

Kivut johtuvat tunnesyistä

Usein selkäkivut ovat kuitenkin täysin psykosomaattisia, jolloin särkylääkkeet eivät edes auta. Koska ihminen on psykofyysissosiaalinen kokonaisuus, negatiiviset tunteet ja sosiaalisten suhteiden heikkous, joka tietysti aiheuttaa negatiivisia tunteita, vaikuttavat suuresti kehon tilaan aiheuttaen niin kipuja, kiristyksiä kuin sairauksiakin. Itkemällä, nauramalla ja raivoamalla kehoon tukoksi jääneitä tunteita, ihminen voi vapautua kivuista täysin ilman mitään manuaalisia käsittelyjä ja ilman, että kukaan edes koskee selkään.

Vedessä oleminen voi helpottaa selkäkipuja

Myös länsimaisessa lääketieteessä ymmärretään, että stressi voi aiheuttaa selkäkipuja. Olisi hauska tietää, kuinka monta selkää leikataan turhaan, vaikka kivun voisi vapauttaa manuaalisin käsittelyin ja purkamalla tunteitaan. Siihen mahtava keino on energiahoito. Energiahoitoa voi myös opiskella itse, jolloin itseään pystyy hoitamaan jatkuvasti niin henkisellä kuin fyysisellä taholla. Jokainen huomaa energiahoidon rentouttavan vaikutuksen jo ensimmäisellä hoitokerralla.

Vaikka lantio olisi vinossa, lavat eri tasolla ja muutkin luiset osat päin prinkkalaa, energiahoidolla tällaiset asiat ovat palautettavissa helposti. Jos keho vetää itsensä takaisin vinoon, se muistaa jotain eli syy on täysin traumoista kehoo kertyneistä tunteista johtuva. Tällöin selän tai muun kehon osan kuntoon saaminen voi vaatia pitkäaikaistakin traumojen käsittelyä.

Pelkkä psykoterapia on laiha lohtu, jos tunneongelma on jo kerennyt äityä keholliseksi ongelmaksi. Energiahoidolla on mahdollista saada myös apua esimerkiksi skolioosiin, joka voi aiheuttaa selkäongelmien lisäksi paljon muita kipuja ja kiristyksiä muuallekin kehon. Allekirjoittanut on saanut toiminnallisen skolioosin pois niin energiahoidolla kuin kraniosakraaliterapialla.

Viimeiset raskauskuukaudet

Jopa rakenteelliseksi eli synnynnäiseksi kutsuttu skolioosi on mahdollista saada pois. Esimerkiksi Numme Fysioterapia -nimistä firmaa pyörittävä Sami Syväsalmi paransi minulta skolioosin, josta moni erikoislääkärikin on sanonut, että se on synnynnäistä, eikä se parane koskaan. Italiasta oppinsa saanut Sami tekee faskia- eli lihaskalvokäsittelyä aivan toisella lailla kuin suuri osa Suomen lääkäreistä ja fysioterapeuteista. Hänen saamaansa koulutusta saa myös kuulemma Suomesta, mutta tällä hetkellä hänen kaltaisiaan löytyy vain noin 30 ihmistä.

Joka tapauksessa skolioosin ja selkävaivojen hoidossa ollaan virallisella puolella valtavasti jäljessä. Ei ymmärretä, että skolioosi voi parantua ja että se, kuten kaikki sairaudet, ovat psykosomaattisia.